Začal sa XIV.ročník Dní mexickej kultúry, účinkovali hostia z Mexika a Talianska

24.05.2012 Bratislava

Bratislava 24. mája (TASR) - Slávnostným otvorením výstavy obrazov mexického maliara Ricarda Camarenu Floresa v Galérii Villa Rustica v Dome kultúry Dúbravka za účasti autora začal sa dnes XIV. ročník Dní mexickej kultúry v Bratislave. Prítomný bol aj veľvyslanec Mexika v SR so sídlom vo Viedni Alejandro Díaz, predstavitelia Ekonomickej univerzity (EU) v Bratislave, občianskeho združenia Priatelia Mexika a ďalší hostia.

V bohatom hudobnom a tanečnom programe s názvom Čarovné Mexiko už tradične účinkovali členovia tanečného súboru Magisterial, ktorý pod vedením svojej zakladateľky a umeleckej vedúcej Danky Paštékovej už viac ako 20 rokov interpretuje na Slovensku mexické tance a hudbu z rôznych regiónov Mexika. Tentoraz uviedli tance zo štátu Chiapas a iných a tiež aztécke rituálne tance. Nechýbali mexické piesne v podaní hudobnej skupiny el Caminante, pôsobiacej pri súbore Magisterial.

Významným obohatením programu bola prezentácia hostí zo zahraničia, ktorými v tomto roku boli: mexický tenorista pôsobiaci vo Viedni León de Castillo a členovia súboru z Talianska Sol, lluvia y flores (Slnko, dážď a kvety), ktorý pod vedením Chiary Bettinalli interpretuje mexické tance.

Celý slávnostný večer sa niesol v duchu motta Tancujeme v každom veku. Po prvý raz sa predstavila aj detská tanečná skupina Chamacos, ktorá vznikla pri súbore Magisterial v Bratislave. Účinkujú v nej deti vo veku od troch do šesť rokov.

Tanečníci z Talianska a zo Slovenska uviedli aj pôsobivé spoločné vystúpenie s názvom Mexická fiesta. Návštevníci v ich podaní videli napríklad tance zo štátu Jalisco a ďalších regiónov Mexika.

Vo vestibule Domu kultúry Dúbravka pripravili v čase od 17.00 do 20.00 h stánok turistických informácií o Mexiku a tiež stánok mexických gastronomických produktov.

Výstava obrazov mexického maliara s názvom Partes (Časti) bude v Galérii Villa Rustica pre verejnosť prístupná do 10. júna. Vstup na výstavu je voľný.
 

Vyberte región